Kad esi atskārtis, ka Tavs budžets nepavisam nav prātīgi izplānots, un jau atkal esi tukšā, Tu, visticamāk, vēlēsies radikāli griezt savus tēriņus kādā no sektoriem, kurā šobrīd tērē pārlieku daudz. Lai gan ikdienā par to nedomājam, kad jāatrod ātrs kredītu aizdevējs, tad grūti darīt to tā, kā visi iesaka – lai aizņemies un nepārmaksā. Patiešām, lielākoties kredītdevēji nemaz nedod aizdevumus, kas dod zemus kredītprocentus. Lielākoties kredīti ir dārgi un grūti atmaksājami. Tas arī ir iemesls, kādēļ nepieciešams ne tikai aizņemties, bet arī ilgtermiņā mainīt savus iepirkšanās paradumus un tēriņu veidus. Tā, piemēram, ja parāds būs fiksētā izmaksa vairāku gadu garumā, tad visvairāk iespēju variēt savu budžetu būt citos tēriņos, kā arī ienākumos. Kaut ļoti ieteicams palielināt ienākumus, lai ilgtermiņā ļautu Tev sakrāt pietiekami un uzbūvēt drošu finansiālo spilvenu, īstermiņa paradumu maiņa spēj un dod lielas izmaiņas tavā finansiālajā bilancē. Tā, piemēram, izdevumi uz pārtiku un izklaidi ir vieni no vienkāršāk variējamiem. Par to arī nākamajās rindkopās – ieteikumi, lai samazinātu izdevumus uz pārtiku reizi par visām reizēm.
NĒ RESTORĀNIEM
Nē un nē. Vienreiz par visām reizēm. Ēst vakariņas restorānā katru nedēļas nogali ne tikai kaitē tavam maciņam, bet arī vidukļa līnijai. Restorānos Tu lielākoties apēd vairāk, turklāt neesi lietas kursā par to, kas tieši tiek servēts uz Tava šķīvja. Lai vai kādus salātus vai zupas Tu pasūtītu, lielākoties tās visas nāk kopā ar krēma mērcēm vai eļļu, maizi vai kādām citām piedevām, kas netiek minētas ēdienkartē. Kādēļ gan tev no tā ciest, turklāt pārmaksāt par vakariņām, kas neliek justies labi? Pārliecini savu ģimeni, ka ēdīsiet tikai un vienīgi mājās, lai par to nav nekādu šaubu. Iemācies pagatavot gardus ēdienus, un Tavi tuvie nemaz nevēlēsies atgriezties restorānā. Mājās pagatavota maize, cepti dārzeņi vai pašu gatavota kūka un – pats galvenais – veselīgas vakariņas, pusdienas un brokastis katru nedēļas dienu, kas ļauj Tev justies īpaši labi un atver iespējas izbaudīt dažādas receptes, garšvielas un eksperimentēt virtuvē, ir draudzīgas tavam maciņam. Padari to par ieguvumu, nevis zaudējumu – ēšana tikai un vienīgi mājās var būt kā pievienotā vērtība tam pašam ēdienam. Tikai iedomājies, kā pa gaisu un istabām plūst ceptas abolkūkas smarža dažus mirkļus pēc cepeškrāsns durtiņu atvēršanas.
PADARI RESTORĀNU APMEKLĒJUMU PAR ĪPAŠU GADĪJUMU
Lai gan iepriekš restorānu apmeklējumus noliedzām pilnībā, ja Tu tos vari atļauties kaut nedaudz, tad kādēļ gan to neizmantot? Ja vari ēst ārā reizi mēnesī, tad izmanto to, taču tikai īpašos gadījumos. Ja tevi apciemo kāda sen neredzēta draudzene, ja svini kāda dzimšanas dienu vai arī vienkārši vēlies nosvinēt savas atvases pēdējo skolas dienu, tad restorāna apmeklējums var tikt attaisnots. Iepriekš mājās gan ieteicams vienoties, cik daudz vari atvēlēt maltītei, un vienoties par to, vai iegādāsieties tikai un vienīgi uzkodas vai salātus, zupas un galveno ēdienu, vai arī galveno ēdienu un saldo, tā ievērojami samazinot kopējo rēķinu. Jābilst arī, ka ieteicams pirms došanās ēst ārā apzināt restorānu piedāvājumus, ēdienkartes un veikt rezervāciju kādā no restorāniem, kas piedāvā atlaides vai nu jubilejas svinētājiem, vai citiem īpašo gadījumu viesiem, kā universitātes absolventiem vai vārdadienas jubilāriem.
PĀRSTĀJ IEGĀDĀTIES IEPRIEKŠ PAGATAVOTOS ĒDIENUS
Ja izvēlies ēst mājās, taču neproti gatavot un jau mēnešiem iepērcies veikalos, no kuriem pērc jau iepriekš pagatavotus ēdienus – salātus, sautējumus un citus – tad jāsaka, ka vērts pārdomāt, vai vispār ir vērojamas izmaiņas gan ietaupījumu ziņā, gan ēdiena kvalitātes ziņā. Ja iemācīsies gatavot no svaigiem produktiem, tad nebūs nepieciešams iegādāties iepriekš gatavotos ēdienus, kuru sastāvs līdz galam tomēr nav zināms, un kuri skatlogos zem karstajām lampām tikuši uzglabāti visas dienas garumā. Pagatavot salātus, sautēt dārzeņus vai sēnes, vārīt graudus un pupas nav ne sarežģīti, ne laikietilpīgi. Iemācies pašus ēdiena pagatavošanas mākslas pamatus, un tu varēsi sevi nodoršināt ar ilgtermiņa iespēju baudīt svaigu, gardu un veselīgu ēdienu jebkurā no vietām, uz kurām dodies.
*REKLĀMA
PAGATAVO MĒRCES PATS
Viena no pozīcijām, uz kurām iespējams izdot kaudzi naudas, ja neesi uzmanīgs, ir konservi un gatavās mērces, lečo un citi dārzeņu maisījumi. Vērts uzsvērt, ka šīs mērces var būt veselīgas, taču lielākajā daļā kompotu, aso mērču un citu iepriekš pagatavotu mērču sastāvā vairāk kā pusi aizņem cukurs. Tas neļaus Tev sasniegt veselīgu maltīti, taču tavs maciņš tiks patiešām patukšots. Tādēļ ieteicams atstāt konservus tikai un vienīgi deserta augļu salātiem, ja tas vitāli nepieciešams un nav pieejami svaigi augļi, dārzeņi un cits konservu sastāvs.
PLĀNO PIRMS DOŠANĀS UZ VEIKALU
Pirms doties uz veikalu, nepieciešams ne tikai sastādīt savu iepirkšanās sarkstu, bet darīt to ļoti pārdomāti. Ieteicams pirms tam pārskatīt tuvējo veikalu akcijas un īpašos piedāvājumus, un uzzināt, kas īpašs ir pieejams šajā nedēļā. Pēcāk pārdomā, vai šie produkti būs savienojami kādās no receptēm, un sastādi iepirkumu sarakstu, kas ļaus tev ietaupīt, tajā pašā laikā pagatavojot gardas maltītes mājās.
ATSAKIES NO GAĻAS UN DZĪVNIEKU PRODUKTIEM
Joprojām Latvijā izplatīts uzskats, ka vegānisms un veģetārisms ir kas tāds, kas vēlams tikai un vienīgi budistiem un īpaši pielāgots tikai un vienīgi dzīvnieku mīļotājiem. Jāsaka gan, ka tas ne tikai palīdz dzīvniekiem pārtraukt ciešanas, bet arī ļauj visai pasaulei uzelpot no piena un mājlopu turēšanas radītajām gāzēm. Jāsaka gan, ka vegānisms izmaksās tev daudz mazāk, kā ēdot dzīvniekus un dzerot to pienu, atņemot medu un no to kauliem radot želatīnu, ar ko atviegloti pagatavot kūkas. Ja atsakies no gaļas un citiem dzīvnieku produktiem, kā ādas apaviem, somām, un to vietā izvēlies kaņepju zābakus, korķa somas, kokvilnas auduma mēteļus un citus aksesuārus, taču ēdiena ziņā nemēģini ēst restorānos, tad noteikti iespējams ietaupīt. Ja tomēr vēlies svinēt, ārpus mājas ieturot vakariņas, tad vegānu restorāni var nebūt labākā izvēle, kā ietaupīt.
NEIZMANTO IEPRIEKŠ PAGATAVOTUS MAISĪJUMUS
Iepriekš gatavoti maisījumi neļaus Tev ne tikai zināt, kas tieši ir Tavā kūkā, pankūkās, ķīselī vai ātri pagatvojamās zupās, pastā vai citos ēdienos, bet arī var ātri vien palielināt Tava ēdiena budžetu, tev pat to neapzinoties. Tādēļ vitāli nepieciešams iemācīties kādus pamata maisījumus, kas ļaus tev radīt un pagatavot vienkāršas receptes mājās, lai ietaupītu gan uz veselību, gan arī uz vienkāršiem izdevumiem šobrīd.
Kopumā ēdiens ir patiešām fleksibls izdevumu objekts; ja izvēlies ēst ārpus mājas, tad tavs tēriņu apjoms var strauji kāpt, taču, ja izvēlies pusdienot un vakariņot mājās, būt izvēlīgs un gatavot pats, tad iespējams samazināt savus izdevumus pavisam vienkārši.