Izniekota pārtika nav nekas cits, kā nelietderīgi izšķērdēta nauda. Lielākajai daļai patērētāju un mājsaimniecību savītušu zaļumu un sarūguša piena izmešana miskastē ir kļuvis par tādu kā dzīvesveidu. Pētījumi liecina, ka no 25% līdz pat 40% no visiem pārtikas produktiem, kas tiek ienesti mūsdienu cilvēka mājās, tiek izmesti neapēsti un nepārstrādāti. Pateicoties vieglai aizdevumu pieejamībai, iepirkšanās laikā pat tiek izmantoti sms kredīti, lai nepalaistu garām kārtējo, it kā izdevīgo piedāvājumu masveida pārtikas iepirkšanai. Par laimi ir atrodami vienkāršāki veidi, lai arī jūs varētu piestrādāt pie šī lielā izniekotās pārtikas skaita samazināšanas paši savā saimniecībā. Tā ir pavisam nesarežģīta divu darbību kombinācija: ierobežo to, kas nonāk jūsu virtuvē un izmantot visu to, kas tur atrodas.
- Plānojiet savas maltītes ar apdomu
Esi reāli šāda plāna izveidē. Cik daudz vakariņas nedēļā jūs patiešām pagatavosiet mājās? Katru dienu, vai tikai katru otro? Cik daudz cilvēku būs pie galda plānotajās ēdienreizēs? Plānojiet ēdienkarti ar pēc iespējas vairāk ēdienu sastāvdaļām, kas jau ir atrodamas jūsu virtuvē, un pirmās izmantojot visas tās sastāvdaļas, kas jāizlieto agrāk, nevis vēlāk. - Sastādiet iepirkšanās sarakstu un stingri pie tā pieturieties, kad dodieties pēc pārtikas
Ar savu sastādīto sarakstu rokās dodieties uz veikalu tikai pēc tām pārtikas precēm, kas jums pietrūkst un kas ir vitāli nepieciešamas. Laiks, ko veltīsiet apskatot savus esošos pārtikas krājumus un sastādot motivētu sarakstu, ietaupīs jūsu mājsaimniecībai ļoti daudz nelietderīgi iepirktas pārtikas atkritumu. Svarīgi: neaizmirstiet pārbaudīt to, kas jau atrodas jūsu virtuvē, un saplānojiet, kā to maksimāli izmantot bez daudzām papildus sastāvdaļām. - Apsveriet biežākas, bet mazākas iepirkšanās reizes
Ja esat paraduši iepirkties uzreiz uz ilgāku laika periodu, tas ir pārāk vienkāršs veids, lai, pirmkārt, pārmaksātu un sapirktu lietas, ko jums nemaz nevajag, un, otrkārt, sapirktās lietas neizmantot līdz to termiņa beigām. Apsveriet iespēju palielināt to, cik bieži jūs apmeklējat savu tuvējo pārtikas veikalu, lai jūs varētu limitēt savus pirkumus un samazinātu vajadzību katru reizi “uzkrāt” vēlākam, kas tā arī nekad nepienāk, jo produkti vienkārši sabojājas. Lieka pastaiga tikai uzlabos jūsu kopējo fizisko stāvokli un būs draudzīga arī jūsu maciņam. - Vienmēr pārbaudiet derīguma termiņa datumus
Apskatiet ikviena pārtikas produkta derīguma termiņus, kad iepērkaties veikalā, un noteikti izvēlaties produktus ar garāku derīguma termiņu. Veikala personāls bieži pirmos skatam izliek tieši produktus ar īsāku derīguma termiņu, bet ir vērts palūkoties aiz tiem – parasti dziļāk paslēptie kalpos jums ilgāk. - Uzglabājiet pārtiku virtuvē pareizi
Kad esat iegādājies visus plānotos pārtikas produktus, par kuriem esat pārliecināts, ka jūs tos arī faktiski ēdīsiet, nodrošiniet apstākļus, kuros produkti tiek arī pareizi uzglabāti. Atcerieties: ledusskapja durvis ir vissiltākā tā daļa, tāpēc tās ir labākas garšvielu un nepiesātinātu dzērienu uzglabāšanai, kas tik viegli nesabojājas. Sasaldējiet visu, ko tuvākajā laikā neplānojat izmantot ēdienu pagatavošanā. - Uzturiet ledusskapi organizētu
Ledusskapis, kas ir pārāk pilnīgi aizbāzts izjauc gaisa plūsmu un tā produktu svaiguma uzturēšanas efektivitāti. Šis ir vēl viens iemesls izmēģināt mazākus, bet biežākus iepirkšanās braucienus, lai jūsu ledusskapis nekad nebūtu pārpildīts. Neorganizēts, haotiski piepildīts ledusskapis arī apgrūtina to, lai jūs redzētu, kādi produkti ir jūsu īpašumā un kuri no tiem sabojāsies pirmie. Uzturiet savu ledusskapi perfektā kārtībā un atvēliet katram pārtikas produktam noteiktu vietu vai zonu.